lauantai 15. lokakuuta 2022

Papu on pop

Kaikkina kesinä kasvarin kirkkaita tähtiä ovat olleet pavut. Aah, miten kauniita ja herkullisia ne ovat! Vakiopapuja kasvarissa ovat olleet: 'Blauhilde', pitkäpapu eli lehmänpapu ja 'Anellino di Trento'. Ulkona kasvaa sitten lisää papuja.'Blauhilde' venyy kohti kasvarin kattoa, jossa kurkihirsi siintää neljän metrin korkeudessa. Tähän kylvin kahdeksan papua. Minusta tämä valtava ja voimakas köynnöstelevä kasvi on niin kaunis ja hauska, että haluan ehdottomasti kasvattaa sitä joka vuosi.
Papuja syödään sitä mukaa, kun satoa kypsyy, sillä vanhaksi ja isoksi päässyt ei maistu hyvältä ja suuntuntumakin on säikeinen. 


Papuintoilijana ja varsinkin salkopapuintoilijana kasvatan papuja niin rutkasti, että myös pakkaseen riittää monen monta satsia. Kevyt ryöppäys ja sitten vain sopiviin annospusseihin. Käytän papuja patoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin, salaatteihin, lisäkkeenä ja vaikka mihin. Parhaat pavut ovat herkkua ihan sinällään, niin muhevan pähkinäisen herkullisia.3 kommenttia:

 1. Komeat on papusalot, kuin myös kasvari. Ei mikään kasvimökki! Pavuista saa monipuolisesti lisuketta erilaisiin ruokiin. Makua ja terveyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Rakensimme kasvarin mieheni kanssa kahdestaan puutavarasta, neliöitä on 90. Oli siinä aikamoinen homma, kun mm. nostettiin kattotuoleja ihan vaan käsipelillä kohti korkeuksia. Ei ollut sirkkeliä kummempia koneita. :-)

   Poista
 2. Kuvan pavut olivat ihan uusi tuttavuus. Meillä poika tykkää pavuista, niitä on kiva herkutella sulan voin kanssa. Pari vuotta on nyt jäänyt väliin suuremmasta papukasvatuksessa, mutta tuli viime vuonna sentään pikkuisen keltaisia pensaspapuja pakkaseenkin asti ja niitä on itse asiassa juuri sulamassa odottamassa ruuanlaittoa.

  VastaaPoista