torstai 20. lokakuuta 2022

Kelpo kärry!

Kuten kaikki maaseudulla tai muuten vaan isohkolla tontilla asuvat ja puutarhaa/kasvihuoneita yms. hoitavat tietävät, elämä koostuu keskeisesti kahdesta asiasta: paikasta toiseen kävelemisestä ja raahaamisesta. Isolla tontilla aina jotain on jossain muualla ja aina pitää tallustaa, rehjustaa, raahata, kantaa tai kärrätä jotain jonnekin. Joskus tulee tehtyä hyvä hankinta. Vuosia sitten silmiin osui jotain kottikärryä paljon parempaa: vihreä ja oikein pätevän näköinen vetokärry. Kärry löytyi yllättäen paikallisesta autotarvikemyymälästä, jossa myydään kaikenlaista muutakin. 
Myymälässä kiertelin kärryä kuin kissa kuumaa puuroa. Kivaltahan se näyttää, mutta mitä sillä tekisi, kun on jo maitokärry ja kottikärryt? Poistuin välillä kärryn äärestä ja palasin sitten takaisin. Seuraavaksi jo eteninkin pitkin käytäviä vihreää kärryä perässäni vetäen.

Kärrykaupat tehtiin ja sitten päästiinkin heti tositoimiin. Kärryyn on ladattu kasvihuoneeseen matkalla olevia taimikasvatuksia. Siinä on kuskattu multasäkkejä, kellariin talvetukseen meneviä kasveja ruukkuineen, autosta purettuja kesäkukkalasteja, talvella klapeja, paikasta toiseen siirrettyjä perennoja, pajukimppuja, raskaita pestyjä räsymattoja kuivauspaikkaan jne.jne. 

Ahkeran ympärivuotisen käytän perusteella ei voi kuin kehua vihreää kärryä verrattuna muihin kärräyspeleihin. Maitokärryjen seisontatuki ottaa aina kiinni epätasaisessa maastossa, kasvin osia ja muuta tavaraa menee helposti pyörän väliin. Kottikärryt taas...noh, kotsut on vaan kotsut.


Hiekkaa kärryssä on hyvä kuljettaa, iso laastipalju mahtuu hyvin kyytiin. Kärryn laidat saa ylä- ja ala-asentoon, mikä helpottaa lastausta ja purkamista. Entä onko kärryssä jotain moitittavaa? Jarruttomuus pitää huomioida mäkisellä tontilla, mutta sekin hoituu.

Eipä sitten muuta kuin oodi kelpo kärrylle, joka täyttää jo kymmenen vuotta! Edelleen ehjä ja toimii kuin uusi, vaikka kaikenlaista lastia on vedetty kesät talvet.

2 kommenttia:

  1. Pätevän oloinen vehje. Kottareihin verrattuna vakaa, ei kuorma kaadu, jos kuskia jo väsyttää tai muuten huolimattomasti ottaa kädensijasta kiinni.

    VastaaPoista
  2. Kärry on kyllä tärkeä, säästää raahaus- ja nostovoimia. Kuljen kärryn kanssa kuin mikäkin majakka ja perävaunu puuhasta toiseen. :-) Esim. autosta saa multasäkit ihan vaan liu'uttamalla kärryyn, kohteessa laidat alas ja liu'uttamalla säkit ulos.

    VastaaPoista