keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Köynnösten kuningatar Hoya villosa

Marraskuu. Ja sehän tarkoittaa sitä, että vehreä ja valoisuutta säteilevä sisäpuutarha tulee päivä päivältä tärkeämmäksi. Minulla on reippaasti yli sata erilaista posliinikukkaa eli Hoyaa. Niistä kaikkein kaunein ja vaikuttavin on oikea köynnösten kuningatar: Hoya villosa. 
Villosan lehdet ovat kookkaita ja koristeellisia. Kauniisti erottuvat lehtiruodit tekevät kasvista näyttävän ilman kukkiakin.


Villosassa on pelkästään parhaita puolia, mikäli tilaa vain riittää. Oma kasvini kasvaa metallisessa obeliskissa ja korkeutta sillä olisi kattoon asti, ellen kieputtaisi versoja tuen ympärille. Tästä kaikki alkaa! Aikuisen kasvin kuvia katsellessa on mukava muistella, miten pienestä Hoya villosan villisti kasvava elämä alkoi. 

Hankin juurettoman pistokkaan ja annoin leikkauskohdan kuivua kunnolla. Jos juuri leikatun pistokkaan istuttaa kasvualustaan, se märäntyy helposti. Leikkauskohtaan pitää siis muodostua kunnon haavakallus, silmillä todettuna täysin kuiva ja umpeutunut leikkauskohta. 

Juurrutan useimmat pistokkaat rahkasammaleessa/kookoksessa, sillä hyvin vettä läpäisevässä kasvualustassa pienet kehittyvät juuret pääsevät alkuun helposti. Kevyt kasvualusta pysyy myös lämpimänä ja ilmavana eikä vesi jää juurille lojumaan.


Villosa on kiipeilevä Hoya. Se on myös niin painava ja jäykkäversoinen kasvi, että mikään heppoinen köynnöstuki ei sitä pitele. Jos versoja ei kieputa alusta asti tukeen, myöhemmin se on melko mahdotonta napsauttamatta kasvia harmillisesti poikki.

Nuppuja, nuppuja! Villosan kukkarangat ovat samaa mittakaavaa kuin koko kasvi: näyttävän kookkaita.

Kukinto on melkein täysin pallomainen. Tuoksua voisi kuvailla "kukkakauppamaiseksi", voimakkuus ei ole päätä pyörryttävä, kuten se on monella muulla Hoyalla. Mettä erittyy kylläkin paljon, joten pinnat kasvin alla kannattaa suojata tai ainakin tarkistaa niiden kestävyys. Villosa kukki monta kuukautta kerran aloitettuaan.


******

Entä onko Hoya villosa ja Hoya globulosa sama kasvi? Siitä kiistellään kansainvälisessä Hoya-maailmassa. Yksi alan auktoriteeteista Vermont Hoyas/ Doug Chamberlain sanoo näin: "There seems to be some controversy over whether Hoya globulosa and Hoya villosa are one in the same. Christine Burton seems to think that they are. I try to stay away from controversies, but my H. villosa leaves have rippled edges and H. globulosa does not."Olen samalla kannalla. Tässä alla vertailu omista kasveistani:


Hoya villosa

Hoya globulosa


Hoya villosa


Hoya globulosa


 


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. H. villosa on tosiaan komea ilmestys. Olin melkein hämmentynyt, kun pieni pistokkaani alkoi kasvaa hurjaa kyytiä ja siitä tuli kokonaisuudessaan niin vaikuttava kasvi.

   Poista
 2. Apua mikä määrä minulla on vain yksi se tavallinen. Tämä on kyllä upea ilmestys kiitos esittelystä. 🤗❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Se on varmaan isoposliinikukka Hoya carnosa? Se on perinteinen ja yksi kauneimmista. :-)

   Poista