perjantai 18. marraskuuta 2022

Pahuksenmoinen peikonkämmen

 Joskus sitä saa nerokkaita ideoita. Kuten että on hyvä idea adoptoida jo suurehkoksi ehtinyt peikonkämmen. Siis kasvi, joka muistuttaa helikopteria kasvutavaltaan eikä paljon puutu ettei kooltaankin. 

Tämähän on ihan näppärän kokoinen kasvi, mahtuu kukkatasolle...Tarina alkoi suunnilleen tästä kokoluokasta. Edellinen omistaja oli leikannut kasvia rajusti, jota ihmettelin ja ehkä hieman paheksuinkin mielessäni tuolloin. 


Okei, sillä lailla. Uusia lehti tulee aika reippaaseen tahtiin ja vanhemmat lehdet eivät pysykään siivosti nipussa kohti taivaita vaan kaartavat sivusuuntaan kuin jättimäiset siivet. Tai siis peikonkämmenet. 


Mikäs siinä. Hyvinhän se mahtuu, tosin ei enää kukkatasolle vaan ylös hyllylle. Minnekään silmän tasolle pöydälle se ei sovi, koska emme satu asumaan kirjastossa, terveyskeskuksessa emmekä edes minimalistisessa avoimen pohjakaavan 200 m2:n nykytalossa.


Peikolla on isot kämmenet.   


Täältä sitä pusketaan vartta, lehteä ja juurta tulemaan! Yksi poikanenkin on tullut tehtailtua juurelle.

Tehtävä suoritettu, katossa ollaan! Mihinkäs päin seuraavaksi pitäisi kasvaa? Välikaton läpi yläkertaan? Tarina peikonkämmenestä kertoo hyvin siitä suuruudenhulluudesta, jolla huima kasvi-intoilija (siis minä) suhtautuu kasvien hankintaan: "IHANA! kyllä, otan, haluan, tänne vaan, kyllä mahtuu, ai on tosi isoksi kasvava, juu-juu mahtuu-mahtuu!" 
Lopulta peikonkämmen ajautui sivuraiteelle eli senkin viereen nurkkaan pikkukaapin päälle. Siellä se leijutteli kämmeniään borderterrierimme lepotuolin päällä. Valoksi sai kelvata ilta-aurinko. Todellisuus alkaa tulla vastaan. Tässä yli satavuotiaassa talossa on noin 12 m2:n huoneita. Ei suurta avaraa tilaa jättikasveille. Tai olisi varmaan 1-3 jättikasville, mutta minne ne kaikki muut sitten laitettaisiin?
 Ja vielä vertailun vuoksi peikonkämmen silloin, kun se vielä mahtui kotiimme. Sama paikka, kun edellisessä kuvassa. Nyt kasvi on jatkanut matkaa kohti avarampia maisemia eli kotiin, jossa se mahtuu ojentautumaan koko komeuteensa.****


Peikonkämmen eli pariliuskavehka on yksi niistä kasveista, joiden tieteellisessä nimessä on tapahtunut muutoksia. Muutokset johtuvat tietysti siitä, että kasvitiede tutkimusmenetelmineen kehittyy kaiken aikaa. Kasveja siirtyy totutusta toiseen sukuun määrityksen tarkennettua.  Peikonkämmenen tieteellinen nimi on ollut vuodesta 2018 lähtien Thaumatophyllum bipinnatifidum (ent. Philodendron selloum/bipinnatifidum).

10 kommenttia:

 1. On se komea! Kenties peikonlehtesi haluaa koko huoneen ihan omakseen?

  VastaaPoista
 2. Kiitos hauskasta postauksesta! Onpa valtavan nopeakasvuinen ja muhkea peikonkämmen, ei tuollainen ihan joka huusholliin mahtuisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana ja muhkea oli, niin mielelläni olisi pitänyt sen. Sitten ajattelin, että kyllä se on parasta, että valtavan komea kasvi saa kasvaa leikkaamatta koko komeudessaan jossain, missä kunnolla mahtuu.

   Poista
 3. Moni kasvi on pienenä niin viattoman näköinen, kun totuus paljastuu, ollaan pulassa... Minulta on kielletty peikonlehti ja tuima katse osuu moneen muuhunkin reheväksi kasvaneeseen 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Ja tuo kasvin leveyssuuntaan kasvaminen on erityisen hankalaa ainakin meillä.

   Poista
 4. Hih, onpa peikonlehdellä kovat kasvuhalut! Eipä tuollainen sopisi meillekään. Ollapa viherhuone...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Olen aina haaveillut, että olisi noin 10 asteen lämmöt pitävä talvipuutarha-/viherhuone. Se olisi niin monipuolisesti näppärä talvetukseen, taimikasvatukseen jne. Haaveeksi jää, ainakin näillä sähkön hinnoilla.

   Poista
 5. Upea tuo peikonlehti kyllä on . Minullakin oli sellainen vuosia sitten ja se oli lattiasta kattoon saakka .Tein itse sille sammalpaalun muoviputkesta ja sammaleen kiertelin paksulti ympärille rautalangan avulla . Siihen paluun sidoin lehtiä kiinni sitä mukaa kun kasvoi .Kyllä se oli iso ja komea .Se oli meillä isossa olkkarissa ja isossa altakasteluruukussa .Mutta sitten myös kyllästyin sen kokoon ja heitin roskikseen . Nykyään olisin yrittänyt vaikka myydä halvalla .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti komea peikonlehti, ne myös kasvavat valtaviksi. Juu, se siinä on, että oikein kookas kasvi tarvitsee tilaa ympärilleen. Olisi kyllä kiva nähdä, miltä tämä oma peikonkämmenkin olisi lopulta näyttänyt, jos olisi ollut määrättömästi tilaa ja valoa kasvaa.

   Poista