perjantai 23. syyskuuta 2022

Tomaatti hyppäsi pussiin ja pakkaseen

Kasvatamme kasvihuoneessamme kaikenlaista, mutta eniten erilaisia tomaatteja. Vuosien varrella mukaan on valikoitunut herkullisia lajikkeita, joita ei kaupasta saa. Syötävää siis riittää ja loput pannaan pakkaseen. Nyt on meneillään loppusuora eli sisälle loppukypsymään saapuneiden pakastus.

Kirsikkatomaattien pakastaminen on suoraviivainen homma: valitaan tomaatit ja laitetaan ne pakastepussiin. Se on siinä. Isot tomaatit leikkaan poikki ja pinoon ja sitten pussiin. En keitä, paista, paseeraa, soosita enkä mitään muutakaan. Pussiin vaan ja menoksi. Näin on meillä tehty jo vuosia.

Kokonaisena tai lohkona pakastukseen on syynsä. Haluamme näistä omista tomaateistamme sen parhaan asian irti eli tuoretta tomaatin makua. Jos haluaa johonkin käyttöön nopeasti uhkean makuista tomaattipyreetä, sitä saa alle eurolla kaupasta. 

Pakastettu kirsikkatomaatti pitää hyvin muotonsa ja hiukan kohmeisena sen voi leikata halutessaan puoliksi, jos haluaa esimerkiksi piiraan päälle. Pastakastikkeissa napakat kirsikkatomaatit pysyvät kokonaisina liemessä ellei niitä tarkoituksella litistä lastalla PUM! puhki.

Pakastettuja tomaatteja meillä on isosa arkkupakastimessa niin paljon, että riittää pitkälle kevättalveen ja me tosiaan syömme tomaattia! Ai mihin me niitä käytämme niin paljon? Pizzan päälle, suolaisiin piiraisiin, pastakastikkeisiin, patoihin, kylmien kastikkeiden ja dippien pohjaksi, kuumien kastikkeiden pohjaksi, uunipellille juuresten, vihannesten ja yrttien kaveriksi...mihin vain!

Eri tomaateissa on paljon erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi 'Muddy Waters' on vihreän tumma ja raikas tomaatti, jonka makumaailma on mainio vaikkapa kasvisvartaiden valeluun tehdyn soosin pohjana. Surautan sauvasekoittimella pussillisen 'Muddy Waterseja', tuoretta inkivääriä, chiliä, valkosipulia, vaihtelevasti yrttejä, soijaa ja hiukan sokeria.  




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti