maanantai 26. syyskuuta 2022

Sisäpuutarha siivittää talven yli

Ensin tunnustus: rakastan kasveja. En voisi edes kuvitella elämää ilman niitä, ympäröin itseni kasveilla. Täällä Pohjolan perukoilla puutarha ja kasvihuoneet nukkuvat kuitenkin talviunta puolet vuodesta ja ennen lumen tuloa maisema muistuttaa kylmää kaurapuuroa. Vihreän ja värien nälkään on etsittävä silmäniloa muualta.

Onneksi on sisäpuutarha! Kutsun sillä nimellä kaikkialle kotiimme levittäytyvää kiipeilevien Hoyien, rungollisten kiinanruusujen, komeiden lehtikaktusten ja värikkäiden mehikasvien jne. valtakuntaa.


Sisäpuutarha-nimitys ei ole kaukaa haettu. Useimmat tällä hetkellä sisällä olevista kasveistamme viettävät kesät ulkona tai kasvihuoneessa. Jossain muualla maailmassa meillä huonekasveina tunnetut kasvit ovat…kasveja. Ne kasvavat ulkona, luontaisina, puutarhoissa.


Sähkön hinta puhuttaa, mutta kasvien valoista emme tingi, sillä ne valaisevat samalla huoneita eli pääasialliset valomme ovat samalla kasvien valoja. Kasvit on valaistu tehokkailla ja päivänvalosävyisillä valoilla (4000-6500 K). Jatkos-valaisimet ovat hyllyillä käteviä, led-nauhat samoin, raksaledit valaisevat tehokkaasti ja melko edullisesti.


Siispä tervetuloa talvi, olkoon vain pimeää, kylmää ja vesi-, räntä- tai lumisateista ulkona. Puutarha saa nyt ansaitun leponsa, samoin puutarhuri. Vehreän vihreä sisäpuutarha siivittää kevyesti pimeän vuodenajan yli.






Hibiscus 'Dainty Pink' on hehkeä ilmestys ja ahkera kukkimaan. 








Korkeat rungolliset kiinanruusut 'Dainty Pink' Ja 'Dainty White'/'Swan Lake' kukkivat vielä innokkaasti. Pian on aika leikata kasvustoa hiukan. Keskitalvella kukinta hiipuu, mutta satunnaisia kukkia putkahtelee pitkin talvea valoisassa ja viileähkössä yläkerrassa. 






Kuin kaksi joutsenta lammella 'Swan Lake', toiselta nimeltään 'Dainty White'.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti