tiistai 27. syyskuuta 2022

Chilikesän jalapenot

Chilikesä keskittyi tällä kertaa varsinkin jalapenoihin eli tuttavallisemmin jalluin, kuten me chilipäät tapaamme niitä kutsua. Jallut kasvoivat kymmenen litran ämpäreissä, koska kaikki 90 neliön kasvihuoneemme kasvupenkit oli jo varattu mm. tomaateille ja korkeuksiin kiipeileville pavuille.

Tänä vuonna laittelin tulille Jalapeno Brownia, Jalapeno Whitea, ikisuosikkiani Farmer's Market Potatoa ja taisi olla muutamia muitakin siemenvarastojeni uumenista kaivettuja.

Miksi sitten niin paljon jalluja? Vaikka joillakin Capsicum annuumeilla on myös ötökkämagneetin mainetta, eikä aina syyttä. Koska monet jallulajikkeet ovat yksinkertaisesti herkullisia! Baccatumien ohella niitä tulee käytettyä monipuolisimmin ruoanlaitossa. 

Jalapeno on parhaimmillaan sopivasti tulinen, paksumaltoinen, mehevä, makea, maultaan herkullinen, ei lainkaan pistävä. Leikkelen jalluista renkaita ruokiin, mietoja podin eli marjahedelmän päitä voi popsia salaatin joukossa. 

Kiihkeimpään sadonkorjuuaikaan rouhin chilit rouheeksi, pakkaan suureen pakastepussiin ja litistän levyksi. Kun ei ehdi puuhastella ja keitellä, turha ottaa stressiä eli pakkaseen vaan. Kun kiire helpottaa, chilit päätyvät kriikunoiden ja mausteiden kaverina kattilaan, jossa kiehuu mitä makoisin chutney.
































2 kommenttia:

  1. Hei, käytätkö chileistä siemenetkin vai putsaatko pois ennen rouhimista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En poista siemeniä, kaikki mukaan. Ja chilin tulihan on siemensäikeissä. Ruoanlaitossa saatan poistaa joskus siemensäikeitä supertulisista chileistä, esimerkiksi Naga Morich, 7Pot jne. Toisaalta sekin on turhaa, sillä määrää säätämällä voi säätää tulta.

      Poista