maanantai 19. syyskuuta 2022

Kriikunaa, kriikunaa!

 No niin, sitten alkoi tulla kriikunaa! 

Kymmenen vuotta sitten istutettu kriikunapuu on tähän asti suonut meille yhteensä noin kymmenen kriikunaa. Se ilmeisesti halusi vakiintua kasvupaikalleen ensin kunnolla, eikä takapakeiltakaan vältytty. Yksi paha hellekesä kuivatti puoli latvusta, ei voitu valuttaa kaivoa tyhjäksi kriikunapuun juurelle. 

Kymmenen vuotta siinä siis meni kunnes, zadam! Tänä vuonna satoa tuli 25 litraa! 

Nyt olen keitellyt satoa erä kerrallaan suuressa kattilassa puuhellalla. Pehmenneet kriikunat hurautin sähkövatkaimella, jotta kaikki hedelmäliha irtoaa siemenistä. Ja sitten alkoi kärsivällisyysharjoitus eli siementen poimiminen reikäkauhalla ja sormin nyppien... Noh, ei siinä nyt niin kovin kauan mennyt.

Palkkioksi tuli upean väristä sosetta, joka päätyi pusseissa pakkaseen. Siitä syntyy myöhemmin chilien, inkiväärin ja Intian mausteiden kera muhevan tulista chutneyn tapaista hilloa. Sitä käytetään monen ruoan valmistusvaiheessa pohjamakuna ja valutellaan vielä lisää lautaselle.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti