keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Terveellinen ja karpalonraikas teehibiscus

Teehibiscus eli Roselle (Hibiscus sabdariffa) on komea ilmestys. Korkeaksi pensaaksi kasvava kasvi on ryhdikäs ja kaunislehtinen. Varsiin ja lehtiruoteihin ilmaantuva karpalonpunainen väri on upea, kasvi on kaunis katsella jo sellaisenaan, ennen kukintaa. 

Kasvista tunnetaan kaksi päätyyppiä, ja aikojen kuluessa niistä on jalostettu lajikkeita tietyt sato- ja terveysominaisuudet edellä.  Roselle onkin todellinen hyöty-Hibiscus. Nuoria lehtiä voi käyttää salaateissa, mutta kuuluisin Roselle on karpalonmakuisista kukkaverhiöistään. 

Kauniin karpalonpunaisia kukkaverhiöitä voi popsia tuoreena salaateissa tai niitä voi hyödyntää vaikkapa smoothieen. Kypsennettyinä ne sopivat moniin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, hyvä idea voisi olla esimerkiksi Rosellella tuunattu jouluinen hedelmäkakku. Pitääkin kokeilla!

Suosituin teehibiscuksen käyttötapa on kuitenkin nimensä mukainen eli tuoreista ja kuivatuista verhiöistä haudutettu tee. Raikas karpalo sopii erinomaisesti myös kylmänä nautittavaksi, jäähdytetty Roselle-juoma käy hyvin jano- ja ruokajuomaksi. Hyvän maun kyytipoikana saa liudan antioksidantteja ja muita terveyshyötyjä. Henkilökohtaiset allergiat ja muut terveysrajoitteet pitää toki aina tiedostaa ja huomioida, kun mitä tahansa syö.

Rosellen kasvatus on enemmän kuin helppoa, se on melkein ylihelppoa. Siemenet itävät nopeasti, taimet kasvavat äkkiä ja sitten Roselle kasvaakin melkein miten isoksi vain, kunhan tilaa riittää. 

Avomaalle suojaiseen paikkaan istutettuna siitä tulee helposti mustaherukkapensaan kokoinen ja paljon suurempikin, kunhan kasvukautta riittää. Isosta puskasta tulee myös paljon satoa. Ruukkukasvatuksessa kasvin kokoa ja satoisuutta suitsii ruukun koko. 




























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti