perjantai 16. joulukuuta 2022

Talvehtimista ennen vedenpaisumusta

On ollut satumaisen kauniita talvipäiviä ja kipakkaa pakkasta. Eli kaunista, mutta hyvin hintavaa keliä. Vähän kuin nauttisi äärimmäisen kalliista ravintola-ateriasta, johon ei ole lainkaan varaa. Sähkö maksaa niin paljon, samoin polttopuut. Kuistilla talvehditaan nyt noin 10 asteessa. Rautahyllyllä on muun muassa Pelargonium polycephalum ja suosikkituoksuvani Pelargonium x fragrans sekä muutama  'Friesdorf', hehkuvan punainen minikokoinen klassikko.
Mutta ulkoillessa tulee sentään lämmin...hop-hop-hop...Ulkoilmaihmiset osaavat pukeutua sään mukaan. Liki samat kerrospukeutumisen konstit on nyt otettava käyttöön myös sisällä eli pässinpökkimää sukkaa sukan päälle, välikerrastoa ja muuta vermettä, että tarkenee tavallistakin matalammassa huonelämmössä. 

Päivä ennen vedenpaisumusta. Kun kipakka pakkanen vaihtuu vesisateeseen, tiedossa on takuuvarmat talvikumpparikelit. Päivän ohjelma onkin täten selvä: kasvari x 3 on vapautettava lumesta. Kevyen höntyinen pakkaslumi muuttuu kennoja runttaavaksi massaksi ennen kuin ehtii sulaa kokonaan. Aijai, lumikuormaa on. Kolmesta siivestä koostuva kasvihuone (40 m2), vasen siipi on eristetty niin, että siellä hoituvat taimikasvatukset. Tai siis ovat ennen hoituneet ja hoituvat tulevana keväänä, jos/kun suinkin raaskii lämmittää... Lämmitystä on kevään korvalla hoidellut sähköllä toimiva pieni kasvihuonelämmitin, mutta ensi kevääksi on hankittuna pieni kaasulämmitin.

 Kriikunapuu on... ylläri-pylläri!... suojattu korkealla ja vahvalla verkolla, vaikka se on korkeiden ja vahvojen piha-aitojen SISÄpuolella. Ei siis luulisi olevan vaaraa talttahampaista. Syynä moiseen tårta på tårta -tyyppiseen varusteluun on tarmokas nuori koiraneito, joka katkoo kuin majava puita ja niiden oksia. 
Yltiöpositiivisesta luonteesta on paljon hyötyä: Yrttitarhan ovesta kävellään jo (!) muutaman kuukauden päästä heräilevään kevääseen. 4 kommenttia:

 1. Meillä on vielä vuoden ajan kohtuullisen hintainen sähkösopimus. Silti nyt jo mietityttää, miten sitä keväällä raaskii polttaa tehokasta kasvilamppua tomaattien ja kurkkujen kasvattamiseksi. Sähkölämmitystalossa kaikki toimii sähköllä, joten sen käyttämisessä on jo aiemminkin malttia. Meillä ei ole koskaan talvella kuljettu sisälläkään lyhythihaisessa t-paidassa, vaan kerrospukeutuminen on ollut valttia.
  Teillä onkin aika vekkuli koiraneito. Harvemmin vissiin pihan puita verkotetaan lemmikin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaistus on hyvin pieni osa sähkönkulutuksesta, ledit eivät paljon kuluta. Ledejä voi siis hyvällä mielellä käyttää. Eniten ihmisten sähkönkulutuksessa Suomessa maksaa lämmitys (lämmitys vie noin kaksi kolmasosaa asumisen energiasta), lämmin vesi, sähkösauna ja sähköauton lataus. Ruoanlaitossa uunin käyttöä kannattaa järkeistää eli samalla uunin lämmityksellä sitten monta asiaa. Meillä on kaksi tulisijaa ja lämmitetään pääasiassa puulla. Ilppi on lisäksi, sähköpattereita hyvin harkiten käytössä. Noin 18 astetta on asuintiloissa talvisin muutenkin, ei liity sähkökriisiin, viihdymme viileässä. ***Juu, koira on nuori ja vallaton vielä, kyllä se siitä varttuu. :-)

   Poista
 2. Kylläpä teillä tuota lunta piisaa, mutta on tosi viisasta putsata kasvihuoneiden katot, ennen kuin romahtavat lumen painosta. Kevät koittaa tuota pikaa, jos vanhat merkit paikkansa pitävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, valo lisääntyy pian. Olen aina ajatellut, että tammikuu on oikeastaan ensimmäinen kevätkuukausi! :-)

   Poista