perjantai 9. joulukuuta 2022

Rahapuu on paratiisipuu

 Vanha rahapuu on arvokas aatelinen. Sen rouhea olemus henkii, että elämästä on nautittu jo pitempään. Joulun alla rahapuumme pukeutuu valoisaan juhlapukuun. Pieni patteritoiminen valosarja ei kasvia rasita.






Kesiään rahapuumme ovat viettäneet myös ulkona paljaan taivaan alla. Kovin sateisen kauden osuessa nostan ne katoksen alle etteivät juuret ota nokkiinsa pitkäkestoisesta vedenpaisumuksesta. Muuten ne pärjäävät paljaan taivaan alla, sillä tuulien, auringon porotuksen ja satunnaisen sateen vaihtelu hoituu karskilta kasvilta kyllä. Ruukussa en pidä alusvatia, vesi saa mennä nopeasti läpi. 


Kuvassa on se vuosi, kun rahapuu koki kilpikirvahyökkäyksen ja leikkasin sitä reilusti. Ötököiden rapsuttelu irti lehdistä olisi ollut huomattavan piinaava operaatio. Kasvi toipui hyvin.  




Crassula ovata ja kaverinsa Crassula ovata 'Hobbit' punaisessa ruukussa.




Pienikokoinen Crassula ovata 'Minima'. Tämä hybridi kasvaa vain 75 cm mittaiseksi, kun perusmalli hujahtaa kotikonnuillaan eteläisen Afrikan savanneilla jopa 3-metriseksi.



Rahapuissa on vankkaa ja graafista muotoilua.






Kasvin kotimainen lempinimi 'paratiisipuu' kertoo puumaisesta kasvutavasta ja kasvin ryhdikkäästä kauneudesta. Ison rahapuun latvus levittyy viuhkamaisesti, kuten Edenin puutarhan puut kuvissa esitetään. 



Tässä yksi rahapuistamme talvehtii talon viileällä pohjoisikkunalla, ilman keinovaloa. Kasvin suosio selittyykin osittain sen helppohoitoisuudesta. Äärimmäisen vähään tyytyvänä se ei helposti hermostu. Liikakastelu talvella lienee yleisin kuolinsyy. Silloin rahapuu alkaa heitellä lehtiään ja kokonaisia varsia ja saattaa lötkähtää kokonaan veteläksi. Kun juureen kurkkaa, mustan märäntynyttähän siellä sitten on. Jos siinä vaiheessa on vielä napakoita varsia, kannattaa ottaa pistokkaita. 



Rahapuu lähtee kasvuun vaikka yhdestä lehdestäkin. Lehti voi alkaa kehittää juuria vaikka pöydälle pudonneena eli lisäys on suorastaan ylihelppoa. Juuria ilmaantuu myös rahapuun varsiin, joten ne voi napsaista sopivasta kohtaa irti, antaa leikkauskohdan kuivahtaa umpeen ja laittaa sitten haluamaansa kasvualustaan kasvamaan.







Kastelen rahapuuni maltillisesti noin lokakuussa ja seuraavan kerran saatan tirauttaa desin vettä kevään korvalla maaliskuussa. Viime talvena rahapuut eivät edes rypistäneet lehtiään tällä kastelutahdilla. Vesi varastoituu rahapuun meheviin lehtiin ja rypistyminen kertoo janosta. Oman rahapuunsa talvikuntoa kannattaa tarkkailla ja sovittaa kastelu oman kodin lämpö- ja valo-olosuhteisiin.




11 kommenttia:

  1. Näyttääpä somalta tuo valosarjalla koristeltu rahapuu! Kiitos vinkistä, taidan itsekin koristella jonkun huonekasvin valoilla. Reilu 10-vuotias rahapuu löytyisi, mutta se on vähän pienempi kuin tuo sinun kasvisi, joten ehkä valosarja menee anopinkieleen tai kultaköynnökseen.
    Rahapuu on kyllä helpoista helpoin kasvi. Joudun kastelemaan omaani useammin kuin sinä, mutta se onkin keittiössä kolmen metrin päässä leivinuunista ja kuivuu siksi aika nopeasti. En tosin laita kuin pienen tilkan vettä kerrallaan, ettei multa kastu liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille ei tule sisälle kuusta, joten jokin tai jotkut suurista huonekasveista kantaa valoja. Huonekuusta tosin tekisi taas mieli. Juu, tuo kastelu pitää sovittaa omaan tahtiin, kun se riippuu niin monesta: kasvualustasta, ruukusta, sijoituspaikasta (sinulla tulisijan vierellä), huonelämpötilasta jne. Mutta maltillinen kastelija pitää olla joka tapauksessa.

      Poista
  2. Tänään kommenttini ovat lentäneet ilmeisesti bittiavaruuteen. Ihailin aiemmin päivällä upeaa rahapuutasi ja kiittelin hoito-ohjeita, kun ostin vähän aikaa sitten itselleni rahapuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Huomasin päivällä autossa istuessani myös aiemman kommenttisi ja kummastelin, että minne se myöhemmin katosi. Outoja ovat bittiavaruuden käänteet välillä. :-)

      Poista
    2. Kun kävin blogin hallinnan puolella kommenttiosiossa, niin siellä se aiempikin kommenttisi on edelleen tallessa. Mutta ei täällä julkisella puolella. Joku blogisivuston bugi ilmeisesti. Jos toistuu, raportoin eteenpäin, että mikähän sen aiheuttaa.

      Poista
  3. Upeita rahapuita! Itse kokeilin tuotakin kasvia joskus, mutta onnistuin kai hukuttamaan sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :-) Joo, liiallinen kastelu on se yleisin ja melkeinpä ainoa tapa tappaa rahapuu.

      Poista
  4. Rahapuuni on peräisin isoäidiltäni ja siksi erityisen tärkeä. Kaunis ja helppohoitoinen, ainoa ongelma on kasvin valtava paino, joka tekee siitä kiikkerän. Pitää etsiä painavampi ruukku sille.

    VastaaPoista
  5. Sinulla on kaikkea kivaa kasvatuksessa .Kumpa minulla olisi tilaa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Nila, kun tietäisit, miten tuttu tunne! On vuosien varrella ollut paljon kaikenlaista ja niin paljon tekisi mieli hankkia uusia kasveja, mutta ei vaan mahdu. Valintoja ja karsintaa on ollut pakko tehdä, koska haluan kaikki kuitenkin kauniisti esille.

      Poista