sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Pieniä vara-aurinkoja

 Tammikuun parhaita puuhia on tulevan kesän suunnittelu. Ja kesään kuuluu tietysti aurinko tai mieluiten monta! Samettikukat (Tagetes) ovat sellaisia.Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia) on aivan ihastuttava ja yrttitarhaan mainiosti sopiva kasvi.

 Suomen suvessa päivä ei paista aina. Hehkuvan hohtavan oranssit ja kullankeltaiset samettikukat hoitavat homman, kun aurinko pitää vapaapäivää pilvien takana. 

'Burning Embers' on meillä jokaisen kesän vakiokasvatettava. Kulttuuriperintölajike 1920-luvulta. Yksinkertaiset, pronssipunaiset kukat, joissa kultainen reuna. Lajike on peräisin Ruotsista, Linnén Hammarbyn tilalta.'Burning Embers' kukkii kesäkuulta lokakuun pakkasille asti. Todellinen luottokasvi ja pölyttäjien suosikkeja yrttitarhassamme.Silmäniloa sekaistutuksiin ja tilkettä ruukkujen ja kukkamaiden tyhjiin kohtiin. Kasvatan aina siemenestä suuren määrän samettikukkia ja istutan niitä sitten vähän sinne ja tänne.

Paahteinen kivijalan kylki ja ruukun alla yhtä harmaata sepeliä. Sehän on nappipaikka samettikukilla, hyvästi harmaus!
Samettikukka on tunnettuimpia kumppanuus- ja karkottajakasveja. Lue lisää sen vaikutusmekanismeista esimerkiksi täältä: https://biotus.fi/karkotetaan-ja-houkutellaan/
4 kommenttia:

 1. Samettikukkia olla pitää, siellä sun täällä. Ovat kauniita ja helppoja. Etenkin kasvimaalla ne täydentävät hyövykasvien runsautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei kesää ilman samettikukkia! Muiden lisäksi täksi kesäksi tilasin ekan kerran 'Strawberry Blondea'. Näyttää ihanalta kuvissa.

   Poista
 2. Kasvimaalla minullakin on samettikukkaa muuten en ole oikein sen ystävä . Mutta ehkä jonain vuonna enemmän .😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, makuasiota ovat kukatkin. Antaa kaikkien kukkien kukkia, kaikille on omat ystävänsä. :-)

   Poista