perjantai 20. tammikuuta 2023

Vähän villimpi tomaatti

Kokeilunhaluinen puutarhuri täällä päivää! Jokaiseen kasvukauteen pitää mahtua myös jotain outoa ja hauskaa. Kuten esimerkiksi villitomaatteja. Niitä meillä on kasvanut jo kymmenisen vuotta.


Liikennevalot maaseudun malliin. Ei ole kiire kiitää eikä kärsimättömyyttä odotella valojen vaihtumista. 

Evira ei suosittele vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna, sillä tomatiini saattaa aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Vihreiden tomaattien säilöntää esimerkiksi Marttojen ohjeella kukin siis harkitkoon omalla kohdallaan. Minä olen kyllä säilönyt ja syönyt, mutta ihmiset ovat yksilöitä, joku muu voi saada oireita. 

Pitkän linjan hyötykasvi-ihmisenä arvostan tietysti hyvää satoa. Taatut luottokasvit ovat puutarhan ja kasvarin perusta, mutta se ei minulle riitä alkuunkaan! Eihän Suomen lyhyttä suvea sovi hukata pelkästään ryppyotsaiseen hyötyajatteluun. Tarvitaan myös kevytmielistä hassuttelua. Hämmästelen aina kuullessani, että joku ei halua poimia pikkuruisen pieniä tomaatteja. Minä vaeltelen kasvarissa kiireettä, ihastelen tomaattien monimuotoisuutta, pistelen herkkuja poskeeni ja nautin joka hetkestä. 

Erään aamukierroksen saalis. Villitomaatit ovat kooltaan sieltä pienemmästä päästä.   Valintoja, valintoja vai laittaisiko ihan vaan kaikkea tänä keväänä...

Alkaako sana 'villitomaatti' avautua tämän kuvan myötä? Aivan, kunnon ryteikkö eikä ryppyotsaisille. Mutta jos seikkailu tomaattien alkulähteillä kiinnostaa ja tekee mieli maistella erilaisia minipieniä ja myös ihan kunnollisen kokoisia tomaattilajeja  -  siis LAJEJA, ei lajikkeita  -  niin seikkailumielellä vaan toimeen! 
Villi vs. pihvi. Eläköön tomaattien monimuotoisuus! Makujen, kokojen, värien, lajien ja lajikkeiden valtava kirjo on mahtava juttu.******

LINKKIVINKKEJÄ:

Lisätietoa googlaamalla hakusanoilla 'wild tomato', wildtomato' jne.

Esimerkiksi täältä voi lueskella villitomaattitietoa:

 https://moylelab.sitehost.iu.edu/traits.html

**

Tiedä mitä kasvatat ja suuhusi pistät, pätee myös tomaatteihin. Tomaatti kuuluu koisokasvien sukuun ja Solanum-suvussa on myös myrkyllisiä kasveja. Siemeniä kannattaa hankkia vain luotettavilta tahoilta:

https://eattheplanet.org/solanum-poisonous-relatives-of-tomatoes-and-potatoes/ 

**

Olen ostanut siemeniä täältä (tämä ei ole kaupallinen yhteistyö):

Vreeken's Zaden, Perheyritys on erikoistunut siemeniin vuodesta 1926 lähtien. "Yrityksemme on Skal-sertifioitu eli saamme pakata ja myydä luomutuotteita hallitusti. Skal tarkistaa meidät vuosittain varmistaakseen, täytämmekö kaikki luotettavuuden ja jäljitettävyyden vaatimukset. Sertifikaatti uusitaan vuosittain." 

 https://www.vreeken.nl/zaden/groenten-fruit/tomaten/filter/wilde/tomate

4 kommenttia:

  1. Iso tai pieni, kaikki maistuu! Usein pienissä tomaateissa on voimakkaampi maku. Minusta yksi kesän parhaimpia asioita on istua vaikkapa sadepäivänä kasvarissa nyppimässä varkaita, tarkastamassa tukinaruja ja ihan vain nauttimassa tunnelmasta ja tomaattien tuoksusta.

    VastaaPoista
  2. Jännä postaus mitä mutustelen parhaillaan . Itse kun en vielä kasvata mitään kasvihuoneessa on kiva lukea kun muut suunnittelevat ja kasvattavat .

    VastaaPoista
  3. Koskaan kuullutkaan ennen villitomaatista. Sinulla on tosi iso kasvihuone, mahtuu ihan eri tavalla taimia kuin minun pieneen 2,5 metriseen. Mielenkiintoinen kirjoitus.

    VastaaPoista