tiistai 19. maaliskuuta 2019

Kevät kukittaa ritarinkukkaa

Vuosien varrella minulle on kertynyt pieni kokoelma ritarinkukkia. Osa niistä on joulukukaksi saatuja, osan olen hankkinut sipuleina. Olen antanut kaikille täyden vapauden kukkia milloin itse haluavat.

Ritarinkukat viettävät kesän lämmittämättömässä kasvihuoneessa ja saapuvat sisälle vasta syksyn toden teolla viiletessä. Jotkut virittyvät kukkaan pian sisälle päästyään, toiset taas tehtailevat talvellakin uusia lehtiä ja kukkivat vasta kevään koittaessa. Joskus jonkin kasvin kukinta voi siirtyä seuraavaan vuoteen, syystä tai toisesta.

Kasvatan omia ritarinkukkiani ympärivuotisesti eli ne eivät lepäile välillä sipuleina kaapissa. Suomessa ritarinkukka on kuitenkin ennen muuta suosittu joulukukka. Moni kutsuu sitä arkikieleen vakiintuneella nimellä amaryllis. Oikeasti Etelä-Amerikasta olevat kasvit eivät ole Amaryllis-sukuun kuuluvia lainkaan vaan Hippeastrum-sukua.  https://finto.fi/kassu/sv/page/k611




Suloinen Hippeastrum 'Sweet Lilian' avaa kukkansa kevään kunniaksi, kun valo lisääntyy. 


H. 'Magic Green' ja H. 'Sweet Lilian' kukassa joitakin vuosia sitten jouluna. Nyt 'Sweet Lilian' on siirtynyt kevätkukkijaksi.

2 kommenttia:

  1. Ihania! Hienoa että ne kukkii näin keväällä, mullaki yks nuppu jonka aukeamista jännitän. Hyvää kevään jatkoa sinulle! t. puutarhurintytär

    VastaaPoista
  2. Totta, ihania ovat! Se on aina niin jännä ja sykähdyttävä hetki, kun tuollainen iso nuppu alkaa avautua ja sieltä rävähtää esille hehkeä kukka. Aurinkoista kevättä Puutarhurintytär!

    VastaaPoista