lauantai 23. maaliskuuta 2019

Daalian helppo siemenkasvatus

Nyt on sitten daalioita tulossa! Siemenpussien kuvissa koreilevat iloisenkirjavat tarhadaalian (Dahlia x pinnata) kukat houkuttelivat kylvämään reilusti ja varmuuden vuoksi. Kasvi osoittautui rakettiakin nopeammaksi itäjäksi. Muutamassa päivässä oli piippoja kylvömullan pinnassa. Ja tietysti kaikki itivät, joten varasiementaktiikkaa ei tarvittu tässäkään tapauksessa.

Tarhadaaliaa kutsutaan myös kesädaaliaksi, sillä moni hankkii joka kevät uudet siemenet eli aloittaa kasvatuksen alusta. Juurimukulat voisi periaatteessa talvettaa kellarissa juurakkodaalioiden tapaan, mutta lopputulos ei ole sama.

Tarhadaalian mukulat eivät voimistu muhkeammiksi kesä kesältä vaan pysyvät vaatimattomampina kuin perinteisen joriinin mukulat. Laiheliinit juurakot voivat kuivahtaa talvisäilytyksessä. Kasvin koko ja kukinta eivät runsastu vuosi vuodelta, vaan pysyvät jokseenkin samanlaisena.

Kesäkukkana kasvatettu daalia on erittäin helppo tapaus, eikä se vaadi talvisäilytyspaikkaa. Siemenkylvö on hauskaa puuhaa, ja isoja siemeniä on helppo käsitellä.

Tärkeintä on toppuutella ulos siirtämisen intoa, sillä tarhadaalia ei välitä vilpoisesta keväästä. Sen istutusaika on vasta sitten, kun hallanvaara on ohi. Perinteisesti kasviväki pitää rajapyykkinä päivämäärää 10. kesäkuuta. 






9 kommenttia:

  1. Pitääkin laittaa tulemaan, siemeniä pitäisi olla jo valmiiksi kaapin perällä.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa! Tämä on tosi kiva jo kasvatusvaiheessa. Siemenet ovat isohkoja ja taimet helposti käsiteltävän kokoisia nopeasti.

    VastaaPoista
  3. En ole kokeillut daalian kasvattamista siemenestä. Siemeniä on ollut myös vaikea löytää (ainakin viime vuonna). Kokeilemisen arvoinen vinkki. Taimet ovat napakoita! Onnea kasvatukseen!

    VastaaPoista
  4. Löysin Impecta Fröhandelin verkkokaupasta kolmea erilaista siemenestä kasvatettavaa Dahlia x pinnataa. Kuvassa olevien lisäksi oli jännä Dahlia 'Pompon Lilliput'. Olen ihan innoissani löydöstä!

    VastaaPoista
  5. Kylvöt on siellä jo hyvällä mallilla. Daalioita en olekaan siemenistä kasvattanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii, ovat todella nopeasti itäviä ja kasvavia. :-) Ja nyt alkaa olla jo aurinkoakin, joten taimien ei tarvitse kilpailla lamppujen alla tilasta.

      Poista
  6. Löysin blogisi sattumalta. Minäkin olen kasvanut joskus näitä ja jopa talvettanut kellarissa. Muutaman vuoden kestivät ja vähän kokoakin kasvoivat juurakot. Siemeniä voi aina ottaa omista talteen seuraavaa vuotta varten. Helppoja oli kasvattaa ja todella itivät kaikki hyvin eli aika turhaa on niitä säilyttää sentakia talven ylitse. Sinulla taimet on tosi hyvällä mallilla ja napakoita. Kauniita värejä on siis tulossa kesäksi kun pussin kuvaa katselee . Minulla on myös puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan. Kellarista hain juuri inkaliljat ja sinisen verenpisaran sisälle mökkitupaan . Mukavaa alkanutta viikkoa .

    VastaaPoista
  7. Hei Nila! Kiva kuulla kasvatuskokemuksistasi. Tuo talvisäilytys on tosiaan sellainen asia, että tilasta on aina kilpailua, vaikka meillä onkin maakellari. On jotenkin huoletonta, kun on varmakasvuinen kasvi, joka valmistuu nopeasti joka kevät siemenestä. Käyn lukemassa blogiasi. Mukavan keväistä viikkoa myös sinne!

    VastaaPoista