perjantai 29. maaliskuuta 2019

Kalliotyräkki istui kaffepurkkiin

Viuhkamainen vaaleanpunainen kasvi on melkein epätodellisen näköinen. Se näyttää nousseen maalle merenalaisesta maailmasta, koralliriuttojen uumenista.

Euphorbia lactea ‘Cristata’ f. variegata sopiikin mitä parhaiten tähän taloon, merta rakastavien ihmisen hyllyyn. Sen jäyhän jyhkeää viuhkaa tasapainottaa vieruskaverina ryöppyävän korallikaktuksen siro kasvutapa.

Kasvin myyntinimeksi on vakiintunut kalliotyräkki, joka on Kassun (finto.fi/kassu/fi) mukaan Euphoria lactea Haw.:n hyväksytty kansankielinen nimi.

Euphoria lactea 'Cristataa' myydään yleensä vartettuna, jolloin varsiosana toimii esimerkiksi Euphoria lactea Haw. viuhkaton muoto. Varsiosana voi toimia myös jokin toinen tyräkki, esimerkiksi Euphorbia neriifolia.

Kalliötyräkin varttamisen kokeneet konkarit tietävät kertoa, että vihreävalkoinen viuhka voi pärjätä hyvinkin omilla juurillaan eli ei välttämättä tarvitse varttamista. Pinkinkalpeaa versiota myydään myös nimellä 'Ghost'.  Haamulta kasvu ominpäin ei onnistu yhtä hyvin eli se tarvitsee varsiosaansa.





3 kommenttia:

  1. No ompa erikoinen kasvi. Tuo korallikaktus löytyy myös minulta aika isona .

    VastaaPoista
  2. Juu, tämä on hauska pinkki viuhkapää! :-D Odottelen korallikaktuksen kukintaa innokkaasti. Josko tänä keväänä.

    VastaaPoista
  3. Mitä tehdä, kun minun kalliotyrakkiini alkoi kasvaa lehtiä varteen.

    VastaaPoista