tiistai 20. tammikuuta 2015

Chilikesä 2015 ovella




Kuuma ja kaunis chilikesä 2015 on ovella! Talvi sujuu kuin siivillä kylvökauden ja taimikasvatuksen puuhissa. Ja aahhh...pian kelpaa taas ihailla, miten upeasti erilaiset lajit ja lajikkeet kukkivat! Kuvassa mallia näyttävät Rocotot (C. pubescens).

2 kommenttia:

  1. Mulla oli viime kesänä sellainen kokonaan lila chili, kait Peruvian purple, C. frutescens. Siinä oli hurjan tuliset podit, jouduin ihan huonona chilin syöjänä keräämään palaset pois ruuasta ja siltikin oli ruoka ihan kuin tulta:) Ostin sen Westersistä ja Gunillan mielestä sen ei olisi ilmeisesti pitänyt olla niin tulinen. Jospa se oli vaikka epäsäännöllisen kastelun tulosta?! Voiko kuivuus vaikuttaa makuun?

    VastaaPoista
  2. Veikkaan, että lajike oli kuitenkin tulinen. Kastelulla ei ole niin ratkaisevaa merkitystä. Joskus kauden ekat kypsyvät chilit tietyssä kasvissa voivat olla paljonkin miedompia kuin seuraavat, ja lannoituskin voi vaikuttaa.

    Tottumus tuliseenkin chiliin kehittyy melko nopeasti ja toleranssi kasvaa, kun chiliä syö. Jokin chili/chiliruoka voi olla yhden mielestä sietämättömän tulista ja toiselle tuskin lainkaan. Ehkä Gunilla on tosi tottunut chilinsyöjä? :-)

    Chilin polte vähenee, kun poistat siemensäikeet, tulisuus on niissä. Maustaminen sujuu näppärästi, kun murskaat oman maun mukaan sopivan palan tuoretta chiliä vaikkapa tomaattisoseen, vesitilkan tms. kanssa ja lisäät ruokaan. Ensin vähän, maista ja sitten lisää, jos siltä tuntuu. Jauheiden käyttö samoin. Ensin pikku tupsaus vaan, ruoka saa muhia ja sitten vähän lisää, jos siltä tuntuu.

    Chileissä on eri asteisesti tulisuutta, mutta myös loputtomasti makuvivahteita. Se tulisuus voi olla vaan kiva taustapotku ruoassa. Säätämällä määrää em. tavalla saa itselle kivasti sopivaa vaikka todella tulisesta chilistä. :-)

    VastaaPoista